Viktoria Iggström

Jag ställde frågor till några av sveriges främsta skräckfilmsregissörer, arrangörer, musiker, bloggare, skribenter, entusiaster, skräck- och spänningsförfattare och konstnärer av mörk konst. Sakta närmade jag mig. Med darrande händer lossade jag repen och ledde upp dem för källartrappan. Lås dörren och håll er inomhus för nu har jag släppt bestarna lösa! Viktoria Iggström smyger runt knuten …

Viktoria

VIKTORIA IGGSTRÖM – Författare och Skräckbloggare

Fear Not The Dark: En blogg om skräckfilmer och skräcklitteratur

JDB: Vem är Viktoria Iggström?
VI: En lugn tös som alltid fascinerats av det mörka och mystiska. Som älskar böcker, film och musik och lätt hade velat jobba hela livet i bokhandel eller på ett ställe som sysslar med välgörenhet såsom Myrorna t.ex. Tycker om att ge tillbaka till dem som behöver det.

JDB: Berätta om din blogg (Fear Not The Dark)?
VI: Alltid älskat skräck och gillar mycket att ge film- och boktips så därför ville jag dela med mig av mina kunskaper och tycken kring film och litteratur till alla som gillar samma genre. Tyckte också att det var nödvändigt att specialisera mig, att välja en specifik genre så att jag kan särskilja mig från alla andra bloggare. Och när jag väl gjorde det var valet självklart! Skräck har alltid varit en fascination.

JDB: Planer inför framtiden?
VI: Jag jobbar på en skräckroman så den hoppas jag på att få utgiven inom en framtid, när är dock svårt att svara på. Jag är långsam och noggrann i mitt sätt att arbeta så det får ta den tid det tar. Men jag lovar att det blir värt väntan.

JDB: Vad skrämde dig som barn?
VI: Dockor! Såg ”Den onda dockan” och ”Dolly Dearest” som liten och var livrädd för dockor efter det. Senare blev det så att jag istället samlade på dockfilmer. För jag fascineras av det samtidigt som det skrämmer mig, ungefär så känner jag nog inför skräck som helhet också.

JDB: Vilken film får dig att rysa till?
VI: Shutter (den asiatiska versionen) är otroligt läskig! Asiatisk skräck har ett klart stråk av realism i sig som gör skräcken mycket mer påtaglig och det gör det hela extra läskigt! Och Shutter är för mig den mest realistiska tolkning av hur spöken kan tänkas bete sig. Och därav den mest skrämmande.

JDB: Vilken bok får dig att gnissla tänder och darra?
VI: Mikael Strömbergs ”Vätten” skrämde mig mycket! Hela beskrivningen av denna vätte och den fruktansvärda utvecklingen som den varelsen gick igenom, bakgrundshistorien, fick mig att darra ordentligt. Samt hur vättens onda handlingar formar omgivningen på ett otäckt sätt. Den är verkligen ett mästerverk av otäckhet.

JDB: Vad får dig att krypa ner i sängen och gömma dig under täcket?
VI: Högljudda grannar, tidiga morgnar & givetvis skräckfilm/skräcklitteratur av de värsta slagen.

JDB: Favoritmonster?
VI: Varulvar alla gånger. Stor, stark och luddig står för mig för trygghet och skydd. Kanske för att min första bästa kompis som nyfödd var en luddig stor nalle som gosedjur.