Mikael Strömberg

Jag ställde frågor till några av Sveriges främsta skräckfilmsregissörer, arrangörer, musiker, bloggare, skribenter, entusiaster, skräck- och spänningsförfattare och konstnärer av mörk konst. Sakta närmade jag mig. Med darrande händer lossade jag repen och ledde upp dem för källartrappan. Håll er inomhus för nu har jag släppt bestarna lösa! ”Release the Beast”! Mikael Strömberg slukar dig levande!

12182101_10153304115956896_704729852_n

MIKAEL STRÖMBERG – Författare

Mikael Strömberg – Författarsida på Facebook

JDB: Vem är Mikael Strömberg?
MS: En trettionioåring sprungen ur idyllisk småstad, numera storstadsbo, öppensinnad, trött men kreativ.

JDB: Vad skrämde dig som barn?
MS: En hel del. Jag var jäkligt harig som barn. Jag minns till exempel när jag som sjuåring såg den sorgliga och fina filmen ET. När jag skulle sova den kvällen blev jag livrädd. I mitt huvud blev den snälla utomjordingen helt plötsligt otäck. Gissa vad som hände när jag började plöja skräck?

JDB: Berätta vad du skriver på nu?
MS: Just nu är jag ”mellan projekt”. Ett nytt manus är ivägskickat, och medan jag väntar på svar använder jag fritiden till att hämta ny inspiration genom att läsa och glo på film.

JDB: Hur ser en typisk dag i Strömbergs liv ut?
MS: Extremt oglamorös, men ändå Svenssonlyxig. Jag kliver upp, familjen gör sig iordning för förskola, skola och jobb. (Ja, jag har ett ”vanligt jobb”, som min mamma skulle säga.) Slappar kvällstid. Eller skriver.

JDB: Kan du dela med dig av några planer för framtiden?
MS: Det som ligger närmast till hands vill jag inte dela med mig av än, då ingenting är helt bestämt. Men jag kan ju avslöja att mitt författarskap kommer att ta en ny vändning. Huvudet är alltid sprängfullt av idéer, men jag vet i nuläget inte vad jag ska ta mig an därefter.

JDB: Vilken bok eller film får dig att darra och gnissla tänder?
MS: Jag vet inte. Tråkigt svar, javisst, men jag antar att jag blivit avtrubbad. Fiktion skrämmer inte som verkligheten.

JDB: Vad får dig att krypa ner i sängen och gömma dig under täcket?
MS: Trångsynta människor, exempelvis deras kommentarer i sociala medier. Det genererar tvärdyk ner i (skäms)kudden, då jag inte vill vara besläktad med livsformerna som uttrycker sådan skit.

JDB: Har du några skelett i garderoben?
MS: Jag behöver en walk-in closet för att de ska få plats.

JDB: Otäckaste platsen du varit på?
MS: Jag är hyfsat klaustrofobisk. Bara tanken på att vara fastklämd ger mig dödsångest. Därför måste det varit när jag blev inrullad i en madrass när jag gick på lekis. Dessutom stack mina fötter ut, varpå en ”kompis” kittlade mig. En lek som verkade mycket rolig när andra blev inrullade. När jag själv blev det fick jag tokpanik.

JDB: Favoritmonster?
MS: Jag gillar fula monster. Varulv är ett fult monster.

JDB: Tillsist, om du har något snällt att säga, vad säger du då?
MS: Jag försöker ge komplimanger och snäll feedback till de som förtjänar det. Vad jag säger beror på situationen.

Jag måste bara tillägga att epitetet ”Release the Beast” passar fantastiskt perfekt i mitt fall, då huvudpersonerna i min senaste bok ’Vad gör dina barn när du sover?’ kämpar för att genomgå förvandling till vilddjur. Den tredje och avslutande delen i boken heter just Besten. Great fun.