Mia Mäkilä

Jag ställde frågor till några av sveriges främsta skräckfilmsregissörer, arrangörer, musiker, bloggare, skribenter, entusiaster, skräck- och spänningsförfattare och konstnärer av mörk konst. Sakta närmade jag mig. Med darrande händer lossade jag repen och ledde upp dem för källartrappan. Lås dörren och håll er inomhus för nu har jag släppt bestarna lösa! ”Release the Beast”! Mia Mäkilä klöser i mörkret.

10547515_10152228526672654_6565645949339515314_n

MIA MÄKILÄ – Konstnär

The House Of Mia Mäkilä – Hemsida & Blogg

JDB Vem är Mia Mäkilä?
MM Om Pippi Långstrump och Ingmar Bergman någonsin fick ett kärleksbarn – så skulle det kärleksbarnet vara jag. Jag har det där djupa, allvarsamma och finstämda i mig. Kanske är det mitt finska arv. Melankolin. Sedan har jag en rebell i mig – någon som går på tvärs, motströms och gärna lyfter en häst lite då och då. Lekfullheten. Behovet av frihet. Och så det röda håret förstås. Jag är en melankolisk och snuskig Pippi. Gammal/ung. Jag känner mig både antik i hjärtat där det bubblar av smärtsam vishet men jag har också ett barns fantasi. Båda har humor. Den svarta humorn är viktig för mig. Och det där med att tala sanning och vara ärlig. Det genomsyrar allt jag gör. Även om sanning är ett skitluddigt begrepp.

baby_jane

Baby Jane

JDB Vad skrämde dig som barn?
MM Skuggor. Jag var fruktansvärt rädd för skuggor när jag var liten. Jag kunde inte förstå varför en svag svart gestalt skulle envisas med att stalka mig hela tiden. När jag som liten flicka satt i baksätet i vår bil, drog jag upp benen och skrek som fan för att det var ett sådant märkligt skuggspel på baksidan av förarsätet. För att mildra dessa upplevelser så hade jag en snuttefilt i form av en nylonstrumpa med tre hål i som jag sög på under bilresorna. Det låter mer kinky än det var.

JDB Berätta om din konst?
MM Jag skapar mestadels digital konst, det vill säga fotomanipulationer och digitala collage, med hjälp av PhotoShop (och kaffe), men jag målar också i akryl på duk eller träpannåer. Jag har ingen enhetlig stil eftersom jag skapar både digitalt och med penslar så blir det helt olika uttryckssätt och tekniker, men däremot finns det en röd linje genom allt jag skapar; starka och råa uttryck direkt ur min inre, brinnande och blödande kärna.

Jag visste redan när jag var fem år gammal att jag skulle bli konstnär. Jag gjorde collage av halvnakna damer från parfymannonser jag klippte ut ur mammas Femina och skämde ut mina föräldrar med att visa upp dem för alla. Jag har alltid tyckt om att provocera och att se människors reaktioner på det jag skapat själv. Ett litet gudskomplex kanske, eller ett sätt att bli sedd. Att nå ut – och ända fram.

pink_foam_porn

Pink Foam Porn

JDB Berätta om din konst? (forts)
MM Min konst brukar benämnas som ’horror art’ eller ’lowbrow’. Ibland ’popsurrealism’. Ingen av dessa genrer är speciellt etablerade här, nästan ingen gallerist jag talat med i Sverige har känt till begreppet ’popsurrealism’. Därför är jag mest aktiv utomlands, eller jag skickar mina verk till internationella utställningar och är ganska känd inom dessa genrer. Jag har byggt ett enormt nätverk av konstnärer över hela världen. Där, känner jag mig välkommen och som om jag makes sense på något sätt, här hemma fattar ingen någonting av vad jag håller på med. Mina kuk-lolitor och ångestdemoner är så anti-jante man kan komma. De tar plats, stökar ned och håller låda. ”Fuck it! Här kommer jag!” liksom. Det är befriande. Men jag tror många anser att jag är galen, vilket är helt OK för mig. Hellre galen än normal. På riktigt.

daddys_secret

Daddy´s Secret

JDB Kan du dela med dig av några planer för framtiden?
MM Jag har ju varit borta några år från konsten. Jag drabbades plötsligt av en skaparkris – som senare blev en identitetskris, ett stycke depression och en dos utbrändhet. Jag har precis börjat måla igen. Och jag kommer att skapa en helt ny kollektion med verk som jag kommer att ställa ut i Sverige om något år eller så. Den här gången ska både Pippi och Bergman höja sina röster och jag kommer vara mer av allt det som folk gillar med mig. More me och mer galen också för den delen. Sedan vill jag skriva. Böcker. Och noveller. Och allt som vill komma ut ska få komma ut. Det ser jag verkligen fram emot.
Fler utställningar i utlandet. Gärna fler stora gruppuställningar som jag brukar vara med på. Det känns fantastiskt kul att ställa ut med konstnärer man själv ser upp till!

JDB Vilken film, bok eller konst får dig att darra och gnissla tänder?
MM Alla religiösa skrifter. De är så fulla av fördomar, förlegade ideer och jättetråkiga stories. Sedan för de med sig trångsynthet, krig, skit och elände. Nej, jag blir deppig bara jag tänker på det. Tycker Vakttornet som ges ut av Jehovas Vittnen är läbbig också, bara namnet… Får nazivibbar.
Jag är också sjukt skrajsen för alla former av läkarböcker och illustrerade sjukdomslitteratur – är hypokondriker å det grövsta.

bacon_coloured_demon

Bacon Coloured Demon

JDB Vad får dig att krypa ner i sängen och gömma dig under täcket?
MM När mitt mörka förflutna hälsar på.

sperm_wounds

Sperm Wounds

JDB Har du några skelett i garderoben?
MM Nej, jag har städat ur den där garderoben i terapin. Men jag har gamla kärleksbrev, några ansiktsmasker i latex från gamla fotoprojekt i min garderob. Och så några vibratorer förstås.

JDB Otäckaste platsen du varit på?
MM Min lägenhet under de fem åren jag levde med en misshandlare.

JDB Favoritmonster?
MM Mårran i Tove Janssons böcker. Tjock som en stort berg. Ett mys-monster.

GrimReaper_MiaMakila
Grim Reaper

JDB Till sist, om du har något snällt att säga, vad säger du då?
MM Allt kommer att ordna sig. Vad det nu må vara för bekymmer så ordnar sig allt till slut. Är inte det, det snällaste man kan säga till någon annan människa?

the_crash
The Crasch

caroline_and_the_snow_grump_dark
Caroline And The Snow Grump Dark