Johannes Pinter

Jag ställde frågor till några av sveriges främsta skräckfilmsregissörer, arrangörer, musiker, bloggare, skribenter, entusiaster, skräck- och spänningsförfattare och konstnärer av mörk konst. Sakta närmade jag mig. Med darrande händer lossade jag repen och ledde upp dem för källartrappan. Lås dörren och håll er inomhus för nu har jag släppt bestarna lösa! ”Release the Beast”! Johannes Pinter hasar fram över kyrkogården.

johannes pinter

JOHANNES PINTER – Författare,  Regissör & Filmmanusförfattare

Johannes Pinter – Författarsida

JDB: Vem är Johannes Pinter?
JP: En liten rädd pojke som växte upp och fortsatte leta efter barndomens genuina skräckupplevelser.

JDB: Vad skrämde dig som barn?
JP: Gamla svartvita skräckfilmer. Minns tidigt The Mummy på teve, där Boris Karloff klev ur sin kista och hasade fram till den unge forskaren som omedelbart blev galen av synen. Det var både monstret och vad monstret kunde injaga för fasa hos den det mötte.

JDB: Berätta, hur kom på idén till ”Vackra Kyrkor?” 
JP: Jag har alltid älskat filmer med hjältar som har som jobb att handgripligen bekämpa monstren, som Ghostbusters eller van Helsing eller Trolljägaren. Och så har jag alltid älskat våra nordiska väsen. Så pusselbitarna föll på plats när jag kom på konceptet till Vackra kyrkor jag besökt.

JDB: Några ord om ”1007”?
JP: Det är en bok som jag är väldigt glad över att ha skrivit, en av de mer personliga och självbiografiska historier som jag kommer att få ur mig. Den är väldigt olik Vackra kyrkor – där Kyrkorna är ett filmäventyrsspektakel så är 1007 mer ett klaustrofobiskt kammardrama.

JDB: Hur ser en typisk dag i Pinters liv ut?
JP: Vaknar runt 07. Har alltid varit en kvällsmänniska. Men för några år sen bara ändrades det – i ett slag började jag gå upp tidigt på mornarna (även helger). Och jag gillar det. Frukost. Kollar mailen. Ett par tre gånger i veckan går jag till gymmet. Sen blir det skrivande resten av dagen. Alldeles för ofta kollar jag Facebook och mailen.

JDB: Kan du dela med dig av några planer för framtiden?
JP: Inte mer än att jag skriver på flera olika saker, alltihop mer eller mindre åt skräckhållet. Det största fokuset just nu har jag på ett samarbete med författare Mattias Freudland Leivinger, ett kul supernatural crime-koncept.

JDB: Vilken skräckfilm önskar du att du hade regisserat?
JP: Flera olika. Beroende på sinnesstämning: Sjätte sinnet, Evil dead 2, Blair witch project, REC, osv.

JDB: Vilken bok får dig att darra och gnissla tänder?
JP: När jag var yngre: antologin Mannen i svart. Nyligen: romanen Evig natt.

JDB: Vad får dig att krypa ner i sängen och gömma dig under täcket?
JP: Min fru (in a good way).

JDB: Har du några skelett i garderoben?
JP: Jag är en av upphovsmännen bakom kultfilmserien ”Elaka Rune och Sune”.

JDB: Otäckaste platsen du varit på? JP: Allt som är högt upp – jag har kraftig höjdskräck.

JDB: Favoritmonster?
JP: Människan.

JDB: Tillsist, om du har något snällt att säga, vad säger du då?
JP: Du är bra nog!