Jan Strandqvist

Jag ställde frågor till några av sveriges främsta skräckfilmsregissörer, arrangörer, musiker, bloggare, skribenter, entusiaster, skräck- och spänningsförfattare och konstnärer av mörk konst. Sakta närmade jag mig. Med darrande händer lossade jag repen och ledde upp dem för källartrappan. Lås dörren och håll er inomhus för nu har jag släppt bestarna lösa! ”Release the Beast”! Jan Strandqvist hemsöker dig.

11057651_10153557044959564_6795356350103031876_o

JAN STRANDQVIST – Musiker

Red Mecca på Facebook

Red Mecca – Soundcloud

JDB: Vem är Jan Strandqvist?
JS: Har nyligen lärt känna honom på riktigt faktiskt. Det tog några år. Men han verkar trevlig och ganska cool. Musiker. En av två i Red Mecca. Synthfarbror och punkmorfar. Typ.

JDB: Vad skrämde dig som barn?
JS: Hans Arnolds ”Fetknopparna”. Herregud. Jag blev totalt förstörd.

JDB: Några nyheter eller framtidsplaner med Red Mecca?
JS: Vi släpper nytt album, ”Electricity” i januari nästa år på vinyl + hela den digitala faderullan och jobbar på att få till en video till vår senaste singel, ”Animal” för premiär i typ november. Jobbar även på något slags ”gig-swap” med en annan electronica-duo från London som är på G därborta. Så det kan bli jävligt spännande. Under våren 2016. Vi supportar dem i The UK och de supportar oss i The Sweden. Får se hur det blir med det, men det är grovplanen s a s.

JDB: Hur ser en typisk dag i Jans liv ut?
JS: Senaste tiden har sett ut som följer: Han vaknar ganska sent för han var uppe till 04:30 och gjorde nya mixar till albumet. + Nån helt ny låt för att han inte kan låta bli. Han såg även en film och spelade lite Witcher 3, Zombi eller nåt annat PC-spel där man jagas av nåt gruvligt monster. Kanske klippte nåt avsnitt av nån av de 10-15 serier som han följer. Tomsurfade lite. Grubblade över ny merch och hur Red Meccas liveformat kan utvecklas. Skrev ner det. Eftersom minnet är lite trasigt. Det är alltså på natten han jobbar mest. När han kliver upp dagen efter gör han omöjliga mängder kaffe som han häller i sig. Och när livsångesten gått över efter typ 10 minuter så åker han nog in till Pipeline och pratar strunt. Och lite viktigt också för den delen. Som albumomslag osv. Går in i replokalen och testar lite blip-bloppande. Eller kanske repar på riktigt t o m. Han umgås också gärna väldigt ofta med sin flickvän och de gör festliga saker tillsammans.

JDB: Kan du dela med dig av några planer för framtiden?
JS: Planerna är intimt kopplade till vad jag svarade ang Red Mecca, men för övrigt så ska jag hälsa på min äldsta dotter i London snart igen. Och vara morfar då min yngsta apa blivit mamma. Kanske köpa ett fräsigt hus också. Leva.

JDB: Vilken film eller bok får dig att darra och gnissla tänder?
JS: FILM: The Shining och Alien. BOK: Under the Volcano. För det kompakta ”det-kommer-att-gå-åt-helvete-mörkret” i kombination med det sagolikt vackra.

JDB: Vad får dig att krypa ner i sängen och gömma dig under täcket?
JS: Sverigedemokrater. Ibland skrämmer de livet ur mig. Fascister.

JDB: Har du några skelett i garderoben?
JS: Har rensat ordentligt men det kan mycket väl finnas nåt käkben kvar.

JDB: Otäckaste platsen du varit på?
JS: Ett nedlagt barnsjukhus i Hackney, London. Kvällstid. Natriumlamporna lyste upp fasaden från förra sekelskiftet och inne på det av murar och taggtråd spärrade området så stod något som liknade en kombination av ett parkeringshus från helvetet och det stereotypa sinnessjukhuset från 1902. Atmosfären var helt fantastiskt gruvsam.

JDB: Favoritmonster
JS: Alien. Jagas ofta av den fan i drömmarna fortfarande.

JDB: Till sist, om du har något snällt att säga, vad säger du då?
JS: Allt kommer att bli bra.