Frida Arwen Rosesund

Jag ställde frågor till några av sveriges främsta skräckfilmsregissörer, arrangörer, musiker, bloggare, skribenter, entusiaster, skräck- och spänningsförfattare och konstnärer av mörk konst. Sakta närmade jag mig. Med darrande händer lossade jag repen och ledde upp dem för källartrappan. Håll er inomhus för nu har jag släppt bestarna lösa!
”Release the Beast”! Frida Arwen Rosesund lurpassar i mörkret.

12081587_10153655094155429_473888380_n

FRIDA ARWEN ROSESUND – Förläggare & Författare

Mörkersdottir förlag

Att de i tid må väckas – på Facebook

JDB: Vem är Frida Arwen Rosesund?
FAR: Förläggare och författare. Glad och driven. Älskar skräck.

JDB: Vad skrämde dig som barn?
FAR: Allt! Kanske är därför jag dras till skräck som vuxen. Jag var livrädd för Morran i Mumintrollen, klarar fortfarande inte riktigt av böckerna. Och så fanns det en otäck sång i en sångbok om monstret Mums Filibabba som bodde i en källare. Deformerade människor var också en stor skräck. Var livrädd att jag skulle få syn på en siamesisk tvilling på stan och att det skulle växa ut ett sjätte finger på min hand.

JDB: Berätta om din skrivprocess?
FAR: Har testat mig fram en del men kommit fram till att det går bäst att skriva när jag skriver för hand i jagform och presens och sedan renskriver i datorn i tredjeperson och imperfekt. Kommer närmare karaktärerna på det viset och kan sätta mig in i deras känslor och tankar.

JDB: Vad skriver du just nu?
FAR: Just nu skriver jag på en roman som utspelar sig på 40-talet så skrivandet varvas med en del research, vilket är kul.

JDB: Hur ser en typisk dag i Rosesunds liv ut?
FAR: Hm, har nog inga sådana. Just nu är livet rätt rörigt med förlagsjobb och flytt och allt möjligt. Men annars går tiden åt till att skicka beställningar, läsa manus, skriva mejl, gå promenader med mina mopsar, träna en sväng, och så försöka skriva en stund. Min ambition är att skriva åtminstone en halvtimme varje dag, men det är inte ofta jag lyckas hålla det någon längre period tyvärr.

JDB: Några ord om Mörkersdottir?
FAR: Driver sedan fem år tillbaka Mörkersdottir förlag som från början var nischat på skräck och fantasy men som numera även ger ut andra genrer, bland annat barnböcker, historisk romance och spänningsromaner.

JDB: Kan du dela med dig av några planer för framtiden?
FAR: Kommer förhoppningsvis ut med en bok till jul, Näckens döttrar (om den blir klar). Ska flytta om en månad och bo halvtid i Sthlm och halvtid i Rättvik. Och ngn sväng till Göteborg. Fördelen med att jobba med sitt eget företag är att man kan jobba lite var som helst.

JDB: Berätta om ”Näckens döttrar”?
FAR: Näckens döttrar är en fristående uppföljare till min förra bok ”Att de i tid må väckas”. Den utspelar sig i Dalarna under 40-talet och har temat olycklig kärlek och besatthet. Näcken spelar en stor roll i boken, men har gjort min egen tolkning av honom.

JDB: Vilken film eller bok får dig att darra och gnissla tänder?
FAR: Fortfarande Mumintrollen. Annars The Shining.

JDB: Vad får dig att krypa ner i sängen och gömma dig under täcket?
FAR: En riktigt läskig mardröm.

JDB: Har du några skelett i garderoben?
FAR: Nä, inte vad jag vet.

JDB: Otäckaste platsen du varit på?
FAR: Mentalvårdsmuseet i Vadstena.

JDB: Favoritmonster?
FAR: Nosferatu.

JDB: Tillsist, om du har något snällt att säga, vad säger du då?
FAR: Du verkar vara en trevlig person. Tack för intervjun! Ska snart läsa din bok.