Cia Sigesgård

Jag ställde frågor till några av sveriges främsta skräckfilmsregissörer, arrangörer, musiker, bloggare, skribenter, entusiaster, skräck- och spänningsförfattare och konstnärer av mörk konst. Sakta närmade jag mig. Med darrande händer lossade jag repen och ledde upp dem för källartrappan. Lås dörren och håll er inomhus för nu har jag släppt bestarna lösa! ”Release the Beast”! Cia Sigesgård står utanför din dörr.

cool015_WEBBFotograf Jini Sofia

CIA SIGESGÅRD – Författare

Cia Sigesgård på Bokus

Cia Sigesgård hemsida och blogg

JDB: Vem är Cia Sigesgård?
CS: Jag är en lite udda figur som ofta tänker tvärtom. Jag är också ganska öppensinnad och gillar folk precis som de är.

JDB: Vad skrämde dig som barn?
CS: Poltergeist, anden i glaset, svarta damen i badrumsspegeln. Jag var ganska nyfiken och sökte mig till skräck och spöken. Träffade på ett par stycken också, faktiskt. Om det sedan var sant eller bara uppskrämda fantasier, vet jag inte.

JDB: Berätta om din skrivprocess?
CS: Jag får en knäpp idé och fortsätter tänka på den. Vad skulle hända om…? Sedan tillbringar jag ett halvår med att göra research och strukturera upp berättelsen på en ganska detaljerad nivå. När jag väl börjar skriva vet jag vad som ska hända i varje kapitel. Sedan får karaktärerna liv och håller inte alls med mig och då får jag snällt ändra storyn efter deras åsikter.

JDB: Vad skriver du på för tillfället?
Just nu släpper jag en novell för Swedish Zombie. Den heter Nio Månader och är så obehaglig att jag själv tycker att det är jobbigt.

JDB: Hur ser en typisk dag ut i Cia Sigesgårds liv ut?
CS: Jag hyr ett jättemysigt kontor ihop med andra kreativa människor. Där skriver jag på nya historier och sköter om mitt andra företag där jag är hyresvärd.

JDB: Kan du dela med dig av några planer för framtiden?
CS: Gärna. Jag är precis klar med ett synopsis för uppföljaren till Inga Kelgrisar, Inga styvbarn. Det kommer att bli en makaber historia, full av intriger och ensamma människor. Jag längtar efter att börja skriva!

JDB: Vilken film eller bok får dig att darra och gnissla tänder (eller skrika av välbehag)?
CS: Filmen The Grudge var nog den bästa och värsta jag har sett. Fy!

JDB: Vad får dig att krypa ner i sängen och gömma dig under täcket?
CS: När de släpper nya avsnitt av Walking Dead. Då får jag en plötslig influensa som varar i några timmar medan familjen stökar utanför.

JDB: Har du några skelett i garderoben?
CS: Nej, men i trädgården. Nergrävda. Eller, vänta, vad var frågan?

JDB: Otäckaste platsen du varit på?
CS: Transsylvanien, i grevens slott. Det var betydligt mindre i verkligheten och fullständigt klaustrofobiskt. Små gångar och gömda utgångar. Trapporna var så smala att man inte kunde mötas.

JDB: Favoritmonster?
CS: Jag gillar små monster, sådana som kan ta sig in genom små sprickor i fasaden hos vem som helst. Råttor, löss, kackerlackor. Man kan inte skydda sig mot sådant.

JDB: Till sist, om du har något snällt att säga, vad säger du då?
CS: Jag har haft världens bästa redaktör i Sofia Ejheden på Kalla Kulor. Hon förstod direkt känslan jag letade efter och hjälpte mig att utvecklas. Jag har ett ganska eget språk med korta meningar och bisarra detaljer. Istället för att truga på mig normala meningsbyggnader uppmuntrade hon mig att vara som jag är. En fantastisk människa, helt enkelt, och mycket duktig på sitt arbete!