Christin Ljungqvist

Jag ställde frågor till några av Sveriges främsta skräckfilmsregissörer, arrangörer, musiker, bloggare, skribenter, entusiaster, skräck- och spänningsförfattare och konstnärer av mörk konst. Sakta närmade jag mig. Med darrande händer lossade jag repen och ledde upp dem för källartrappan. Lås dörren och håll er inomhus för nu har jag släppt bestarna lösa! ”Release the Beast”! Christin Ljungqvist viskar i ditt öra.

11931119_1116953018332836_1009260341_n

CHRISTIN LJUNGQVIST – Författare

Christin Ljungqvist – Hemsida & Blogg

JDB: Vem är Christin Ljungqvist?
CL: En arbetarklassförfattare med väldigt vass penna.

JDB: Vad skrämde dig som barn?
CL: Åh, det var nån filmtrailer jag råkade se med en gammal kvinna som drunknat och gick igen i en sjö. Hon sköt upp ur vattnet, svart och slemmig, och skrek lite äckligt sådär. Jag kallade henne Bläckåran. Jag var livrädd och skrämde alla andra barn med påhittade historier om henne. Annars har jag alltid varit väldigt rädd för människor som egentligen är nåt annat, som varulvar, vampyrer, såna saker. När Bilbo får se Ringen om Frodos hals i Sagan om Ringen och hans ansikte ändras sådär? Brann det till i skinnet så jag trodde jag skulle svimma.

JDB: Varifrån får du inspiration till dina berättelser?
CL: Jag tror inte det handlar om inspiration. Antingen har du ett sug efter att förklara och beskriva och gestalta vår tillvaro eller så har du det inte. Jag skulle aldrig kunna sluta skriva. Och hade jag inte skrivit hade jag målat eller fortsatt spela fiol. Vissa av oss är helt enkelt speglar, katalysatorer, kanaler.

JDB: Vad skriver du på för tillfället?
CL: En duett eller möjlig trilogi inom genren retropunk/gaspunk, ett slags förgrening ur SF. Typ som steampunk fast utan steam. Då jag fått tre stipendier på raken, bland annat Göteborgs Stads Författarstipendium, har jag skrivit på heltid i över ett år nu och hoppas få klart råmanuset inom några månader. Det har varit en lång väg hit. De här böckerna kräver mer av mig än nåt annat hittills. En hel värld ska ju gestaltas och då måste man tänka på ett helt annat sätt.

JDB: Hur ser en typisk dag ut i Christin Ljungqvists liv?
CL: Jag går upp 08:11, slår på datorn, skriver en timme, äter frukost, kokar kaffe, skriver lite till, äter lunch, skriver lite till och lägger av lagom tills min man kommer hem. Egentligen borde det finnas en promenad där nånstans, också. Men det slarvar jag med. Och på helgerna tar jag paus. Det är skitviktigt. När jag vilar kommer de bästa lösningarna och idéerna.

JDB: Kan du dela med dig av några planer för framtiden?
CL: Skriva klart den här trilogin AND BE DONE WITH IT. Sen har jag en hel anteckningsbok full av idéer. Jag kallar den mitt kapital. Bland annat en rymdthriller, en kärlekshistoria, ett familjemysterium/spänning med magiska inslag och så vidare, och så vidare …

JDB: Vilken film eller bok får du gåshud av?
CL: Jag får gåshud av Forrest Gump. Kanske inte riktigt vad du menar? Men den är så fin.

JDB: Vad får dig att krypa ner i sängen och gömma dig under täcket?
CL: Världen, vissa dagar. Den är en jäkligt grym plats.

JDB: Har du några skelett i garderoben?
CL: Nja, snarare små benbitar.

JDB: Otäckaste platsen du varit på?
CL: Auschwitz.

JDB: Favoritmonster?
CL: Sjöjungfrur, eller egentligen alla former av vattenrår. Särskilt dem i dammar.

JDB: Till sist, om du har något snällt att säga, vad säger du då?
CL: Allt ordnar sig. Kanske inte på det sätt du tror. Men allt ordnar sig.