Christian Hallman

Jag ställde frågor till några av Sveriges främsta skräckfilmsregissörer, arrangörer, musiker, bloggare, skribenter, entusiaster, skräck- och spänningsförfattare och konstnärer av mörk konst. Sakta närmade jag mig. Med darrande händer lossade jag repen och ledde upp dem för källartrappan. Håll er inomhus för nu har jag släppt bestarna lösa! ”Release the Beast”! Christian Hallman skrämmer vettet ur dig!

Christian_Hallman_Director_main

CHRISTIAN HALLMAN – Filmregissör, Producent & Manusförfattare

Christian Hallman – IMDB

Sensoria – Facebook

Sensoria – Twitter


Sensoria Trailer from Christian Hallman on Vimeo.


Sensoria Trailer from Christian Hallman on Youtube.

JDB: Vem är Christian Hallman?
CH: Ja, vem är Christian Hallman… är det ens viktigt…? Jag är filmregissör, producent och manusförfattare, jag har jobbat med film och filmfestivaler i över 20 år, internationellt och nationellt, med promotion av genrefilm. Jag har alltid varit intresserad av film, sedan barnsben och även litteratur och musik. Jobbade i videobutik redan från när jag var 10 år. Jag hoppas kunna göra ett par filmer till och innan jag lämnar denna värld har skrivit en bok eller två.

JDB: Vad skrämde dig som barn?
CH: Bra fråga… mörker skulle jag säga, eller mer bestämt det som gömmer sig i mörkret. Det som man inte kan se. Fantasin är en stark suggestiv makt som kan vara till både fördel och nackdel 🙂 haha.

JDB: Hur fick du idén till Sensoria? Och kommer du ihåg om det fanns något avgörande ögonblick där du kände Boom! Den här vill jag göra?
CH: Det fanns där från början! Dvs “Boom det här vill jag berätta” känslan. Själva starten var just, nu skriver vi något vi bara gör! Jag och Måns F.G. Thunberg (manuskollega) som jag skrivit Sensoria med, hade skrivit ett par manus tillsammans, samtliga på engelska, och det var alla nära att bli finansierade men det kom aldrig till skott riktigt utan finansieringen fastnade alltid på att jag inte hade regisserat en långfilm… så vi bestämde oss våren 2013 för att skriva ett manus på svenska, och skriva en film som vi kunde realisera med relativt små medel. Vi började spåna på idéer och ämnen och kom fram till grunden för Sensoria. Måns hade en story som han kände han kunde placera våra tankar och idéer i, och under tiden jag var regiassistent/inspelningsledare på Halvvägs till Himlen säsong 1 så skrev han första utkastet till manuset, och när jag var klar med inspelningen sommaren 2013 så satte vi igång med omskrivningarna av manuset och formade det som nu är filmen.

Sensoria_Poster_Laurels_151118

JDB: Kan du berätta något om Kickstarter och om Sensorias väg till vita duken?
CH: Jag ville gärna använda Kickstarter och det visade sig lägligt då timingen var perfekt då Kickstarter öppnade i Sverige precis när vi skulle lansera vår kampanj. För mig så var det viktigaste med Kickstartern att lyckas med kampanjen, då marknadsföringsvärdet för en lyckad kampanj är svårt att sätta en summa på. Jag hade gjort relativt mycket research, och hade relativt bra koll på både de positiva och negativa aspekterna. Vi fick bra publicitet och många hörde av sig till projektet. Det krävdes en hel del jobb för att lyckas med kampanjen.

Kickstartern för oss var mer en marknadsföringsgrej än något annat.

Att ta Sensoria från ide till färdig film har gått relativt lätt… men samtidigt varit väldigt krävande och verkligen testat min förmåga att realisera, driva igenom och producera en film. Med facit i hand har det gått väldigt bra, och förvånansvärt få kompromisser, (även om det alltid är kompromisser att göra en film, så är det bara), och förutom att göra klart filmen så lyckades jag också ordna Skandinavisk distribution redan inna filmen spelades in och därefter precis innan Cannes 2015 också innan filmen var klar internationell säljagent, distribution i Nord Amerika etc.. samt att filmen nu är såld till en handful länder och har visats på 11 filmfestivaler under 8 veckor. Så en ganska stor bedrift som sagt.

Caroline_memoriesCaroline_mirrorMy_comeandplayVera_Beingwatched
Foto Credit: Janssen Herr Productions / Grindhouse Pictures AB

JDB: Någon ny film på gång?
CH: Finns flera intressanta saker på gång. Har fått en del manus skickade till mig. Dock inget jag kan prata konkret om just nu… mest aktuellt är dock ett eget skrivet manus av mig och Måns som jag hoppas att vi filmar under 2016… men man vet aldrig.

JDB: Hur ser en typisk dag ut i Christian Hallmans liv ut?
CH: haha… sista två månaderna sedan filmen blev klar så har det varit en väldigt massa resande. Filmen har ju hittills visats på 11 filmfestivaler under 8 veckor från världspremiären på Fantastic Fest den 27 september. Träffat en väldig massa intressant folk och personer som verkligen gillar filmen och haft otroligt intressanta samtal om filmen med publiken runt om i världen på de festivaler där filmen visats. Jag gillar verkligen att se hur filmen funkar i olika länder med olika publik.

JDB: Vilken film eller bok får dig att darra och gnissla tänder?
CH: Babadock hade ett par scener som välgjorda. The Conjuring likaså. It Follows.

JDB: Vad får dig att krypa ner i sängen och gömma dig under täcket?
CH: Det kalla mörka vädret 🙂

JDB: Har du några skelett i garderoben?
CH: Säkert… haha. Men de får stanna där…

JDB: Otäckaste platsen du varit på?
CH: Det var nog när vi filmade i ett riktigt bårhus… lukten och känslan som fanns kvar av döda kroppar var ganska läskig…

JDB: Favoritmonster eller väsen?
CH: oj, det är många. rent spontant Alien. Hajen också allt som finns i vatten är lite läskigt 🙂

Men jag skulle nog också säga att jag har en förkärlek till karaktärerna och de väsen som Laurel K. Hamilton skapat i sina böcker.

JDB: Till sist, om du har något snäll att säga, vad säger du då?
CH: haha, oväntat. till vem och i vilken situation? Stor fråga… Jag skulle nog säga “vilken fantastisk människa du är” eller “jag är grymt imponerad över hur duktig du är” till en person som inspirerar mig.