Andreas Ljungström

Jag ställde frågor till några av Sveriges främsta skräckfilmsregissörer, arrangörer, musiker, bloggare, skribenter, entusiaster, skräck- och spänningsförfattare och konstnärer av mörk konst. Sakta närmade jag mig. Med darrande händer lossade jag repen och ledde upp dem för källartrappan. Håll er inomhus för nu har jag släppt bestarna lösa! ”Release the Beast”! Andreas Ljungström angriper dig med sina tentakler! 

avatargalen

ANDREAS LJUNGSTRÖM – Bloggare & Poddare

Tentakelmonster – Blogg

Farfarsparadoxen – Podcast  

JDB: Vem är Andreas Ljungström?
AL: På dagarna ikläder jag mig i rollen som redovisningskonsult, tvåbarnsfar, sambo och villaägare. På kvällar och nätter slukar jag fantastik så det står härliga till. Jag är en sucker för splatter, postapokalyps och berättelser om tentakler. Det spelar ingen roll om det rör sig om, böcker, tv eller film. Lämpligt nog får jag uttrycka min fascination för allt detta på min blogg Tentakelmonster.se

JDB: Vad skrämde dig som barn?
AL: Skogen. Jag cyklade ofta på lantliga grusvägar omgiven av mörk skog när jag var omkring 10-13 år. Jag frågade mig ofta själv om besöken till bästa kompisen som bodde ute på vischan, verkligen var värda de läskiga cykelturerna hem sent på kvällarna. Alla de där ljuden jag hörde, mörkret som omslöt mig, inbillade syner bland träden. Fy.

JDB: Berätta om din blogg och din pod (Tentakelmonster och Farfarsparadoxen)
AL: Min blogg har ömsat skinn ett par gånger sedan starten 2005. Först skrev jag om allt jag intresserade mig för, senare blev det en renodlad tv-spelsblogg. Allt detta under epitetet ”Farbror Atlas”. Numera skriver jag mest om tv och böcker, även om det slinker in lite annat också emellanåt. Men merparten har en anknytning till fantastik på ett eller annat sätt. Skräck, science fiction och fantasy är det som gäller.

 Farfarsparadoxen är i grund och botten bloggen i podcastform. En ofiltrerad babbelversion av det jag skriver om. Podden har funnits sedan 2014, först med Andreas Berg vid min sida, numera är det författaren Oskar Källner som agerar verbal sparringpartner. Just nu spelar vi in en Lovecraft-special som kommer dyka upp i flertalet delar.

JDB: Hur ser framtiden ut?
AL: Ska jag vara ärlig så har jag inga spännande framtidsplaner. Den nätnärvaro jag för tillfället står för passar mig fint och jag har slutat sträva efter andra frilansuppdrag och skribentjobb. Bloggen och podden är bra och tillräckliga utrymmen för att kunna uttrycka mig om sånt jag tycker om.

JDB: Vilken film eller bok får dig att darra och gnissla tänder?
AL: Böcker får mig sällan skakis men är en riktig mespropp när det kommer till asiatisk skräck. Originalversionen av The Ring fick mig verkligen att sitta på helspänn, likaså det mesta som släpptes i kölvattnet efter denna. Psykologisk, långsam skräck är den värsta (och bästa).

JDB: Vad får dig att krypa ner i sängen och gömma dig under täcket?
AL: Det mesta just nu. Det var länge sedan världen kändes så här hemsk och kall.

JDB: Har du några skelett i garderoben?
AL: Tre.

 JDB: Favoritmonster?
AL: Jag skulle begå tjänstefel om jag svarade nåt annat än tentakelmonster här. Men jag tilltalas också av mer skräpiga filmmonster. Sandmaskarna i Hotet från underjorden och de mordiska igelkottlika utomjordingarna från Critters är några av favoriterna.
JDB: Till sist, om du har något snällt att säga, vad säger du då?
AL: Att sprida positiv energi till andra är en viktig grej jag ofta tänker på. Ibland lyckas jag bättre och ibland sämre. Men tanken finns alltid där. Att få andra runt omkring mig att må bra.