Otäcka platser: Badrummet

Du glider ner i badkaret efter en lång och stressig arbetsdag. Kroppen mjukas upp i det varma badvattnet och lugnet sprids inuti dig. Du lägger en fuktig handduk över ansiktet och blundar. Tar några djupa andetag och släpper ut luften ur lungorna. Det droppar från kranen. Ingenting kan hända dig. Allt är i sin ordning. Eller?

Du rycker undan handduken från ansiktet. Vakna, tänk efter! Se dig omkring. Din blick faller på den immiga spegeln ovanför handfatet innan den sveper förbi handdukarna som hänger på rad på hängarna och sedan vidare till dörren. Är den låst? Du för sakta upp handen över vattenytan och klämmer hårt om badkarskanten.

Janet Leigh in Psycho

Bild från Hitchcock´s Psycho (1960)

Det finns inget ställe som du är mer oskyddad i än i badrummet, där du ofta är ensam och naken. Det spelar ingen roll om du låser badrumsdörren, lägger något tungt på toalettlocket eller skaffar ett genomskinligt duschdraperi. I den fiktiva skräckens värld kan vad som helst hända. Någon yxar sig in genom badrumsdörren som i The Shining. Något tar sig upp genom toaletten som i Ghoulies 2. Någon står bakom duschdraperiet beredd att kasta sig över dig och du är lika fångad som en blöt råtta i ett hörn – och du har ingenting att försvara dig med, annat en tvål och en badanka. Glöm att du är säker. Badrummet är en otäck plats. Det är kört.

Alfred Hitchcock startade en trend med duschscenen i Psycho. Mordet på Marion Crane spelad av Janet Leigh har blivit analyserad i småbitar. Scenen i Bates Motells badrum tog två veckor att spela in och har blivit en av de mest ikoniska scenerna i filmhistorien. Att nya skrämmande scener i badrum dyker upp titt som tätt i skräckfilm är ingen slump. Om du inte redan har fått nog följer här några exempel på just hur otäckt badrummet kan vara.
***Varning för spolier***
***I do not own this clip***
***Du måste kanske logga in för att kunna se klippet på Youtube***

”Farlig förbindelse” (”Fatal Attraction”) (1987) regi av Adrian Lyne
Badrumsfighten

”The Shining” (1980) av Stanley Kubrick
Here´s Johnny
Rum 237

”Terror på Elm Street” (”A Nightmare on Elm Street”) (1984) av Wes Craven (R.I.P)
Mardrömmen i badkaret

”Det” (”It”) (1990) av Tommy Lee Wallance
Hey, you’re gonna like it down here!

”Amityville horror” (2005) av Andrew Douglas
Varelsen i badrummet

”Poltergeist” (1982) av Tobe hooper
Tappa ansiktet i badrumsspegeln

Andra skräckfilmer med skrämmande badrumsscener värd att nämna är:
”Mirrors” (2008) av Alexandre Aja
”Contracted” (2013) av Eric England
”Carrie” (1976) av Brian De Palma
”The Changeling” (1980) av Peter Medak
”Martyrs” (2008) av  Pascal Laugier
”Imse vimse spindel” (1990) av Frank Marchall
”Deep red (”Profondo rosso”) (1975) av Dario Argento
”Teeth” (2007) av Mitchell Lichtenstein
Listan kan göras låååång, utdragen och plågsam. 

Tillsist medan blodet virvlar ner i avloppet som chokladsirap i en svartvit film. Lås badrumsdörren för vi ses snart igen.

Jens Daniel Burman